LTC OTSO

LTC-Otso

Lappeenrannan välitön ilmapiiri ja osaava henkilöstö siivittävät LTC-Otsoa kasvuun

Kun LTC-Otson kolmannelle toimipisteelle etsittiin kotipaikkaa vuoden 2015 alussa, vain yliopistokaupungit hyväksyttiin ehdolle. Lopulta toimitusjohtaja Jukka Tarkiainen ja yrityksen taloudesta ja hallinnosta vastaava johtaja Markus Widbom päättivät tutkia, löytyisikö Jyväskylästä, Lappeenrannasta tai Oulusta otollista ilmapiiriä ja mieleisiä yhteistyökumppaneita.

Jukka Tarkiainen kertoo, että valinta tehtiin tarkasti analysoiden ensivaikutelmien luomia tunteita kuitenkaan unohtamatta.

– Koska Otso haluaa kasvaa Suomessa ja tarvitsemme osaavaa työvoimaa, halusimme yliopistokaupunkiin. Seuraavaksi tärkeintä oli, kuinka meidät otetaan vastaan. Eli pääsemmekö mukaan alueelliseen yhteistyöhön ja hyväksytäänkö tulokas paikallisten rinnalle. 

Loppumetreillä valinta kävi nopeasti.
– Lappeenrannassa elinkeinoyhtiö Wirma oli koonnut saman pöydän äärelle kaupungin, yliopiston, TE-keskuksen ja ELY-keskuksen edustajia. Heti ensitapaamisella tuntui, että tänne on hyvä tulla. Ilmapiiri oli mutkaton ja kanssakäyminen luontevaa. Oli aistittavissa, että täällä välitetään ja arvostetaan.

Pelkän tunteen varaan ei kuitenkaan rakennettu, vaan valintaa punnittiin monilla mittareilla, jotka muun muassa kertoivat, että rekrytointitavoite, 50 uutta osaajaa vuoden loppuun mennessä, on realistinen.

– Toimipisteen perustaminen on yhtiölle aina strateginen päätös, joka tehdään vakavasti ja harkiten.  Rahallisen investoinnin lisäksi se edellyttää aikaa ja keskittymistä. Tarkoituksena on, että tänne jäädään ja täällä kasvetaan, Jukka Tarkiainen tiivistää.

Pari vuotta toimineessa, vakuutus- ja pankkiliiketoiminnan ICT-osaamiseen erikoistuneessa Otsossa uskotaan, että pitkäjänteinen yhteistyö Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa on hyödyksi yrityksen Espoon ja Tampereen toimipisteiden henkilöstöillekin.

Kanssakäymisen ansiosta myös yliopistolle siirtyy ajantasaista tietoa sekä seudullisista että kansainvälisistä työelämän kehittämistarpeista: Lappeenrannassa Otso on lähellä paikallisia asiakkaitaan, kun taas yrityksen toinen pääomistaja ja kansainvälinen kumppani CGI laajentaa mahdollisuudet 40 eri maahan. CGI:n henkilöstövahvuus Suomessa on yli 3000 ja Otson 315.

Ilmavuutta ja hyvää tuulta

Heinäkuun alun aurinko sekä ilmavuuden ja avaruuden tunne hyväntuulisessa keskikaupungin hyörinässä ilahduttivat Jukka Tarkiaista, kun hän saapui Espoosta Lappeenrantaan katsastamaan uuden toimipaikan perustamista.

Parkkeerattuaan autonsa kauppakeskuksen alakertaan ja suunnistettuaan IsoKristiinan kauppakäytävien kautta Kansalaistorille ja siitä Galleriaan, Otson toimitusjohtaja oli entistä vakuuttuneempi, että yrityksen toimitilojen paikka juuri keskikaupungilla on osuva.

– Menestyksen moottori on työssään viihtyvä ja sitoutunut henkilöstö. Palvelukeskittymässä sijaitseva työpaikka edistää arjen sujumista ja siten myös työssä viihtymistä. On aina muusta pois, jos paikasta toiseen siirtymiseen kuluu aikaa, Tarkiainen juttelee.

Samalla hän kuitenkin huomauttaa, että Lappeenrannassa on varaa valita toimipaikka keskikaupungilta toisin kuin pääkaupunkiseudulla tai Tampereella.

Paikalliset kasvot

Kun ovisummeri pirahtaa Lappeenrannan Kauppakadun varrella sijaitsevan Maakuntagallerian kolmannessa kerroksessa sovittuun aikaan, Otson tiloissa hyörivä tiimi havahtuu: nyt toimitusjohtaja tuli. Jukka Tarkiaisella on aikaa vaihtaa pari sanaa jokaisen kanssa.

Paikalliset kasvot Otsolle antaa aluejohtaja Reko Juntto: syntyjään lappeenrantalainen, kahdessa seudullisessa kehitysyhtiössä toimitusjohtajana työskennellyt, mutta myös pääkaupunkiseudun työelämässä, muun muassa Nokian Networksin johtamis- ja kehittämistehtävissä, vuosia mukana ollut tietotekniikan tuntija.

Junton ensimmäisenä haasteena on rekrytoida yhteen pelaava IT-ammattilaisten tiimi.

Tarkiainen ja Juntto tietävät, että työyhteisö on parhaimmillaan, jos joukossa on eri-ikäisiä, ihmistyypiltään ja luonteeltaan erilaisia osaajia. Otson nykyisistä työntekijöistä liki puolet on naisia, ja ikäjakauma liikkuu vastavalmistuneista nuorista tänä vuonna eläkkeelle siirtyviin.

– Erilaiset ihmiset laajentavat näkökulmia ja huomaavat erilaisia asioita. Mielellämme rekrytoimme yliopiston käyneitä, mutta myös ammattikorkeakoulu voi antaa riittävät valmiudet. Itse asiassa meillä on monentasoisia tehtäviä tarjolla, Tarkiainen selventää ja lisää, että IT-alalla työskentelee jonkin verran myös muista kuin tietotekniikan koulutusohjelmista valmistuneita.

TE-keskus suunnitteleekin järjestävänsä työtä vaille oleville, IT-alaa tunteville työttömille koulutusta esimerkiksi Progress-ohjelmistosta, jonka osaajia Otsossa tarvittaisiin.

Reko Juntto tietää, että TeliaSoneralta ja Digialta Lappeenrannassa työttömiksi jääneistä osa on jo siirtynyt muille paikkakunnille tai sijoittunut muihin töihin, mutta pientä reserviä saattaa silti löytyä.

– Rekrytointi on edelleen meneillään, joten nyt kannattaa olla tänne yhteydessä, Juntto kannustaa.

Opiskelijatkin voivat hakea Otsolle tunti- tai kesätöihin, mutta Tarkiainen painottaa, että tutkinto on kuitenkin viisasta tehdä loppuun.

Henkilöstön positiivisuus näkyy kaupungilla

Otson asiakkaana olevien vakuutusyhtiöiden ja pankkien asiakkaat tekevät tuttavuutta yrityksen tuotteiden kanssa verkkoasiointipalveluissa. Jokapäiväisiä käyttäjiä ovat asiakasyritysten henkilöstöt.

– Kehitämme uusia ja ylläpidämme vanhoja ohjelmistoja, joiden ansiosta vakuutus- ja pankkijärjestelmät toimivat. Niitä voisi verrata vaikka teollisuuslaitosten paperikoneisiin. Ainakin aluksi päätyönämme Lappeenrannassa ovat kehitysprojektit, myöhemmin ehkä myös ohjelmistojen ylläpitotehtävät, Jukka Tarkiainen ennakoi.

Yhteiskuntavastuuta Otsossa kannetaan mieluummin esimerkiksi järjestämällä kymppiluokkalaisille tietotekniikan koulutusta kuin vastaamalla mainosmyyjien soittopyyntöihin.

– Luomme työntekijöillemme mahdollisuuksia osallistua hyvinvointia lisääviin yhteisöllisiin harrastuksiin. Näin henkilöstömme positiivisuus näkyy kaupungilla, Jukka Tarkiainen hymyilee.

FAKTAA:

LTC-Otso on vakuutus- ja pankkiliiketoiminnan IT-ratkaisuihin erikoistunut CGI Suomen ja LähiTapiolan yhteisyritys.

Yritys tarjoaa kattavia asiantuntija-, projekti- ja jatkuvia palveluja, liiketoiminta- ja ratkaisukonsultointia sekä tuote- ja integraatioratkaisuja.

Palveluita tuotetaan muun muassa vakuutusliiketoiminnan, varainhoidon, pankki-, maksuliikenne- ja laskutuspalveluiden sekä verkkoliiketoiminnan, talous- ja henkilöstöhallinnon ja erilaisten sisäisten palveluiden tarpeisiin.

LTC-Otson asiakkaita ovat Elo, Etera, LähiTapiola-ryhmä, S-Pankki ja Turva.

Toimipisteet sijaitsevat Espoossa, Tampereella ja Lappeenrannassa.

www.ltc-otso.fi