Aureolis Oy

Aureolis Oy

Aureoliksella on selvä kasvusuunta

Keväällä 2017 espoolainen tietotekniikan yritys Aureolis laajentui markkinatutkiskelujen jälkeen Lappeenrantaan. Syynä olivat kaupungin hyvä bisnesympäristö, yhteydet pääkaupunkiseudulle ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) opinto-ohjelmat, jotka tukevat Aureoliksen työvoiman saantia.

Tiedon jalostamiseen eli Business Intelligence (BI) -liiketoimintaan keskittyvä Aureolis on selvässä kasvusuunnassa. Yritys analysoi ja laskee datasta tietoja, jotka auttavat asiakasyrityksiä kilpailukykyisemmiksi.

Pari vuotta sitten Aureolis muun muassa uudisti Alkon valikoimanhallinnan pohjautumaan myyntiprofiilien mukaisiin myymälätyyppeihin.

Aureolis työllistää tällä hetkellä noin 95 henkilöä Espoossa ja Lappeenrannassa. Yrityksen liikevaihto on noin kahdeksan ja puoli miljoonaa euroa, ja se on pystynyt vuosittain noin 10 prosentin kasvuvauhtiin.

Yritys on perustettu vuonna 2001. Yhtiön pääomistaja ja toimitusjohtaja on Katja Ahola. Lappeenrannan toimipiste vastaa Aureoliksen kasvavaan kysyntään keskisuurten ja suurten suomalaisten yritysten Business Intelligence -alueen toimittajana.

Sujuvaa yhteistyötä

Aureoliksen perustajien tausta on tekninen. Puolet yrityksen nykytyöntekijöistä on it-taustaisia osaajia ja toinen puoli eri liiketoiminta-alueiden osaajia. Joukkoon mahtuu insinöörien lisäksi biologeja, kemistejä ja kauppatieteilijöitä.

Imatralta lähtöisin oleva BI-palveluiden johtaja Jouni Javanainen vetää Lappeenrannan toimistoa. Hän on tyytyväinen kuluneisiin kuukausiin Lappeenrannassa.

– Lappeenrannassa on ollut helppo toimia eri tahojen kanssa. Yhteistyö on ollut sujuvaa, ketterää ja nopeaa. Ehkä sillä on jotain tekemistä välittömän karjalaisen luonteen kanssa, Javanainen iloitsee.

Yritys löysi vaivattomasti kustannuksiltaan kohtuulliset toimitilat ja kuulemma valinnanvaraakin oli. Aureoliksen Lappeenrannan Vapaudenaukion tiloissa on myös varaa toimiston kasvuun.

Myös liiketoiminta on lähtenyt Lappeenrannassa hyvin käyntiin. Yritys on saanut Lappeenrannan uudet työntekijät nopeasti koulutettua asiakastöihin.

– Olemme kouluttaneet uusia työntekijöitä kahden trainee-ohjelman kautta. Kolmas on nyt suunnitteilla, kertoo Javanainen.

Halu saada uusia asiakkaita

Liiketoimintatiedon hallinnan kysynnän kasvu on Big Datan, IoT:n ja avoimen datan myötä avannut liiketoiminta-analytiikkaan keskittyneelle Aureolikselle koko ajan uusia mahdollisuuksia.

Aureoliksen palvelut kattavat koko BI-alueen tietovarastoinnista ja raportoinnista tiedolla johtamisen tukeen. Yrityksen asiakaskohtaiset BI-ratkaisut mahdollistavat tiedolla johtamisen jalostetun liiketoimintatiedon ja analytiikan avulla.

– Tiedolla johtamisen merkitys on selkeästi kasvanut ja asia on yrityksissä tunnistettu. Markkinoita siis riittää, sanoo Javanainen.

Aureoliksella onkin voimakas tahto kasvaa. Lappeenrannankin toimisto voisi Javanaisen mukaan helposti kaksinkertaistua.

– Haemme tältä alueelta nyt lisää asiakkaita, se tukee kasvuamme entisestään. Täsmällistä asiakaskartoitusta emme ole vielä ehtineet tehdä, Javanainen kertoo.

Hänen mukaansa Aureoliksen erityinen kilpailuvaltti on teknologiariippumattomuus eli olipa asiakkaalla mikä tahansa tietojärjestelmä, yritys pystyy häntä auttamaan.

Tiedolla johtaminen on nykytrendi

Erityisesti tietointensiiviset yritykset ovat kiinnostuneita tiedolla johtamisesta ja sen jalostamisesta. Javanainen kuitenkin näkee, että muidenkin yritysten kannattaisi panostaa BI-asioihin.

– Liiketoiminnan muutokset ovat nykyään niin nopeita. Yritysten haasteena on pystyä keräämään se tieto, mitä on saatavilla ja johtaa siitä ennustuksia tulevaan.

Javanaisen mukaan yritysten olisi hyvä ennakoida muun muassa asiakaskäyttäytymistä. Asiakaspuheluitakin voidaan halutessa analysoida niin sanotun tekstianalyysin avulla.

– Olisi tärkeää pystyä ennakoimaan vaikkapa sitä, miten tietty yritys näkyy sosiaalisessa mediassa ja miten sitä kautta voitaisiin saada yritys näkymään siellä vieläkin positiivisemmin, pohtii Javanainen.

Javanainen on sitä mieltä, että mielenkiintoa tiedolla johtamiseen on paljon, mutta todellisia ratkaisuja yrityksissä on vielä vähän.

Tänä vuonna Aureolis on investoinut palvelukehitykseen ja jalkauttanut oman BI-akatemiansa koulutuspalveluita. BI-akatemia tarjoaa BI-aiheisia seminaareja, webinaareja ja koulutuksia Aureoliksen asiakkaille ja kaikille aihealueesta kiinnostuneille.

Sijoittaumisavusta kiitoksia

Aureoliksen sijoittumisessa Lappeenrantaan ehdottoman tärkeää oli sujuva junayhteys Espoosta Lappeenrantaan, ovelta ovelle.

– Junamatka tänne toimii hyvin, ja sen aikana voi tehdä töitä, iloitsee itsekin usein Espoosta Lappeenrantaan matkaava Javanainen.

Aureoliksen johtajat kiittelevät Lappeenrannan kaupungin yrityspalvelujen Wirman sijoittaumispalveluita, erityisesti sen sijoittautumisasiantuntijaa Katja Tyrisevää.

– Katja oli koko ajan aktiivinen ja hankki meille hyvin kontakteja jo ennen kaupunkiin tuloa, kertoo Aureoliksen toimitusjohtaja Ahola.

Aholan mukaan LUT:sta sijoittautumisessa Lappeenrantaan auttoi erityisesti rahoituksen professori Mikael Collan ja Saimaan ammattikorkeakoulusta kehitysjohtaja Lauri Haiko. Lisäksi Lappeenrannan Uutisten toimittaja Riina Haapala auttoi näkyvyyden edistämisessä.

– Voin suositella Lappeenrantaa bisnesympäristönä ja kaupungin sijoittautumispalveluita aidosti muillekin, sanoo Aureoliksen toimitusjohtaja Ahola hymyssä suin.

Teksti: Laura Tikkanen